Startside ] Op ] Det største Håb ] [ Rødder i nord og syd ]

 

 Roedder.jpg (127658 byte)

Rødder i nord og syd


Grønland og De danskvestindiske Øer
Et udvalg af billeder fra bogen samt billeder, der ikke blev plads til. Billederne er omfattet af copyright.

                                                                                                                Klik på billederne

 Vaskeri1910.jpg (32519 byte)

Vaskeri, 1910. 

Skoledirektøren på De Dansk Vestindiske Øer Olaf Rübner-Petersen (familie til Lensa G. Olsen), ønskede gennem en række diasbilleder at skildre livet på tropeøen, som et led i oplysningsarbejdet hjemme i moderlandet.

Anna_og_prik.jpg (10704 byte) Anna og "Prik". 

Skoledirektøren og hans hustru Anna Rübner-Petersen tog ”Prik” alias Maud Lillian Griffith i pleje i ¾ år, mens børnehjemmet Ebernezer blev bygget på St. Croix.
”Om hundrede år er alting glemt” men det var øjensynligt i strid med den kolonialistiske tidsånd anno 1909, at en hvid familie tog et sort barn i pleje, og Olaf og Anna blev mødt med fordomme fra såvel hvid som fra sort side.

Aje med to piger.jpg (139420 byte)

Anna med to piger.

Anna og Olaf Rübner-Petersen var stærkt knyttede til disse to piger fra børnehjemmet Ebernezer. Skoledirektøren skaffede fripladser på den højere skole til ”fattiglemmerne” fra Ebernezer børnehjem, men det gik ikke stille af.

 I ”Rødder i nord og syd” beskrives skoledirektørens kamp mod de apartheidlignende systemer på den gamle danske skolekoloni.

børnehjemmet christiansted.jpg (107951 byte)

Børnehjemmet Christianssted

Det nordgroenlandske landsraed 1927.jpg (156509 byte)

Det Nordgrønlandske Landsråd 1927.

Lensa G. Olsens morfar Frederik Lynge var gennem en menneskealder aktiv i grønlandsk politik. Frederik sad i det nordgrønlandske landsråd og ses her som nr. 7 fra venstre med det nordgrønlandske landsråd i Godhavn i 1927.

Frederik rejste i 1954 til De forenede Nationers forsamling i New York og sammen med sin halvfætter Augo Lynge skrev Frederik under på Grønlands ophør som koloni.

Anaro.png (49959 byte)

Jonathan Motzfeldt og Malianguaq Lynge.

Lensa G. Olsens mormor Malianguaq Lynge (født Fly) var en handlekraftig og stærk kvinde, der i efterkrigstiden deltog aktivt i debatten om Grønlands fremtid.

Her ses Malianguaq (Marie) ved talerstolen i Grønlænderforeningen Peqatigît Kalâtdlit i 1964 sammen med den senere landstyreformand Jonathan Motzfeldt.

Tilbage til top