Spring til indhold

Rødder i nord og syd

Grønlandsk og dansk-vestindisk kolonihistorie

Forfatter Lensa Gjedde Olsen

I 1917 sælger Danmark tropekolonien Dansk Vestindien til USA. Med grundlovsændringen i 1953 forvandles Grønland fra dansk koloni til et amt i Danmark. Rødder i nord og syd er fortællingen om forfatterens farfar pastor Einer Olsens år i Dansk Vestindien under Første Verdenskrig med særlig omtale af landarbejderkonflikten i 1916 og salget af øerne året efter. Bogens anden halvdel omhandler forfatterens morfar Frederik Lynge, fangersøn fra Qornoq i Godthåbsfjorden, mangeårigt medlem af det grønlandske landsråd for Nordgrønland, medlem af Folketinget fra 1953-57. I modsætning til den danske tropeø skal Grønland udvikles og moderniseres. Fremskridtet kalder i kapløb med en grønlandsk identitet forankret i sprog og kultur, i slægt og natur, som også kræver sin plads og rettighed. Bogen er den lille fortælling i den store historie – såvel slægtsfortælling som kolonihistorie.

Forlag: ALLGOpress 2010. Bogen er udsolgt men findes som E-bog på saxo.com.